Herkesin bir favorisi vardır. Belki şanslı bir kot pantolon belki de yün bir kazak. Fakat zaman onları da yıpratacak, dizleri eskiyecek ya da fermuarı bozulacak. Kıyafetlerinize nasıl daha iyi bakabileceğinizi merak ediyorsanız işte kıyafet bakım rehberimiz:
En temelden başlayalım: eğer kıyafetlerinizi seviyorsanız bakım talimatlarını okuyun. Bu küçük kumaş parçası hayati bilgiler içerir. O yüzden "soğuk yıkama" ya da "sadece kuru temizleme" gibi maddelere önem verin.
Çamaşırlarınızı renk ve kumaşlarına göre ayırın - pamukluları yünlülerden ve koyu renklileri açık renklilerden ayrırak yıkayın. Her biri için ideal sıcaklık ve devir farklı olabilir. Ayrıca çamaşır makinenizde karıştıklarında hoş sonuçlar doğurmayabilir.
Bir yıkamada makinenize olabildiğince çok şey atma isteğinize direnin. Bu şekilde giysileriniz yeterince temizlenmez ve birbirlerine sürttüklerinden ömürleri kısalır.
Giysilerinizin kalitesini nasıl koruyacağınızı mı merak ediyorsunuz? Gerektiğinden fazla deterjan kullanmayarak. Bu, kıyafetlerinizi daha fazla temizlemediği gibi aynı zamanda fazla deterjan kıyafetlerinizi mat ve sert bırakır.
Bazı kumaşlar yüksek sıcaklıklarda yıkandığında çeker. Özellikle yünlü parçalar bu konuda hassastır. Giysilerinizin bakım talimatlarını öğrenin ve doğru sıcaklığı ayarlayın. Ve merak etmeyin, deterjanınız düşük sıcaklıklarda bile temizler.
Kıyafetlerinizin üzerilerindeki fermuarları kapatın ve düğmeleri ilikleyin. Böylece çamaşır makinesindeki diğer giysilere takılmadıklarına emin olursunuz. Unutmayın açık bir fermuar favori bluzunuzu yırtabilir.
Her şeyi ters çevirerek favori giysilerinizin renklerini ve dokularını koruyabilirsiniz. Böylece kot pantolonlarınız hızlı solmaz, kazağınız daha az tüylenir ve tişörtlerinizin üstündeki baskılar daha yavaş solar.
Favori giysileriniz için bir diğer koruma katmanı ise file çanta. Genelde iç çamaşırları gibi hassas giysileri sıkma devrinde oluşabilecek hasarlardan korumak için kullanılsa da diğer giysiler için de uyarlanabilir.
Kurutma makineleri pratiktir fakat sıcaklık giysilerin tamir edilemeyecek derecede çekmelerine veya esnemelerine sebep olabilir. Mümkün olduğunca kıyafetlerinizi açık havada asarak kurutun. Hem kıyafetleriniz daha uzun ömürlü olur hem de paradan tasarruf edersiniz.
Uzun tel askılar kriptonit gibidir. Omuzları genişletirler ve kumaşı sarkık bırakırlar. Düzgün ahşap askılar kullanarak favori parçalarınızın şeklini korumasına yardımcı olabilirsinz.
Favori pantolonunuzda delik mi var? Sakın çöpe atmayın. Elinize bir iğne iplik alın ve neler yapabileceğinizi görün. Onları onarmak sandığınızdan kolay olabilir.
Yünlü kazak gibi ağır parçalar kesinlikle askıya asılmamalıdır çünkü zamanla yer çekimine yenik düşüp esnerler. Onun yerine temizce katlayın ve üst üste dizin.
Gardırobunuz soğuk ve kuru olmalıdır, çok sıkışık olmamalıdır. Kıyafetlerinize nefes alacak alan bırakmazsanız zamanla kırışır ve solarlar. Eğer dolabınız patlayacak gibiyse belki sürdürülebilir bir düzenlemenin zamanı gelmiştir.
Tabii ki her gün temiz iç çamaşırı giymek basit hijyen kuralları arasındadır fakat pantolonlar veya ceketler gece boyunca havalandırılırsa en az 2-3 kez giyilebilirler.
Hava alabilir bir tülbentin içine bir tutam lavanta koyun ve kıyafetlerinizin yanına yerleştirin. Güveleri dolabınızdan uzak tutarken kıyafetlerinizde de güzel bir koku bırakacak.
Image credits:
Header image: Shutterstock
Image of overloaded washing machine: Shutterstock
Image of a close-up of jeans button: Shutterstock
Image of clothes air-drying: Stocksy
Image of a stack of folded knitwear: Stocksy
Image of a small bouquet of lavender: Shutterstock