Yavaş moda kendin-yap video serimizin üçüncü bölümünde sonunda diğer hepsine ilham veren Kintsugi tekniğini keşfediyoruz. Bozulmuş eşyaların güzelliğini ortaya çıkaran Wabi Sabi felsefesinin Japon çanak çömlek sanatına nasıl ilham verdiğini öğrenmek için ilk yazımıza dönün. Bu yazıda ayrıca yırtılmış kot pantolonlarınızı Kintsugi stiliyle nasıl onaracağınızı öğreneceksiniz. Serimizin ikinci bölümünde, Kintsugi yardımıyla bir deliği nasıl öreceğinizi öğreneceksiniz ve puantiye efekti yaratacaksınız.
Şimdi yırtılmış bir bluzu nasıl onaracağımızı keşfetmek için orijinal Kintsugi'nin arkasındaki asıl tekniğe dönüyoruz.
Kintsugi'den esinlenen üçüncü videomuz ve adım adım kendin-yap fikrimiz yırtık bir parçayı nasıl güzel bir kıyafete dönüştüreceğinizi anlatıyor.
Pamuklu, ipekli ya da saten gibi dokuma kumaşa sahip yırtık bir bluzu görünmez bir şekilde onarmak neredeyse imkansızdır. O zaman deliği kapatmaya çalışmak yerine, onu Kintsugi çanak çömleklerine bir bağ ile belirginleştirin. Bu antik Japon altın işleme tekniği kırık seramik, porselen ve diğer çanak çömlekleri altın bir vernik kullanarak birleştirmeyi kapsıyor. Bu altın vernik sayesinde kırık parlıyor ve talihsiz bir lekeden ziyade istenilen bir özelliğe dönüşüyor.
İhtiyacınız olanlar:
- düz tişört (ya da dokuma kumaştan yapılan herhangi bir kıyafet)
- ütüyle yapıştırılan onarma bantı
- ütü
- altın kumaş boyası (biz, tüpten direkt uygulanabilen kabarık bir kumaş boyası kullandık)
Adımlar
1. Onarma bantını deliğin tamamını kaplamaya yetecek boyutta ve şekilde kesin.
2. Tişörtünüzü ters çevirin, onarma bandını deliğin üzerine koyun ve yapışması için ütüleyin.
3. Tişörtü tekrardan ters çevirin ve
4. Tercihen: Yaratmak istediğiniz desenin taslağını bir kalem, tebeşir, geçici kumaş kalemi veya hatta bir sabun yardımıyla çizin. Eğer kumaş çok ince ve transparansa bir beyaz kağıda çizip kıyafetinizin altına yerleştirebilirsiniz. Kumaşın altından görünür olacağı için kolaylıkla takip edebilirsiniz. Biz desenimizi taslaksız çizmeyi tercih ettik.
5. İstikrarlı bir etki yaratmak için çizgileri elinizi kaldırmadan tek seferde çizin.
6. Kuruması için biraz zaman bırakın ve yıkamadan önce rengi yerleştirmek için ısı kullanın.
7. Gururla giyin!
Tabii ki yukarıda gösterilen kendin-yap fikri zarar görmüş eski bir parçayı yeni ve güzel bir sanat eseri haline getiren Kintsugi'nin tek metodu değil. İşte yırtık kumaşlar için birkaç alternatif kendin-yap fikri:
- Kabarık bir kumaş boyası kullanmak yerine bir fırça yardımıyla normal altın rengi bir kumaş boyası kullanabilirsiniz. Bu teknik tabii ki Japon Kintsugi ustalarının yaptığı şekle daha yakın
- Eğer iğne iplik kullanmaya yatkınsanız yırtığı dikmek için altın rengi bir iplik de kullanabilirsiniz.
- Kintsugi bazen kırılan parçanın tamamını çıkararak başka bir kırılmış çanak çömleğin benzer boyutlardaki bir parçasını kullanabilir. Siz de bu etkiyi farklı bir kumaştan parçayı yamayarak yapabilirsiniz. Dikişleri altın rengi boyayla veya dekoratif dikişlerle öne çıkarabilirsiniz.
- Biz Kintsugi sanatına bir atıf olarak altın rengini seçtik fakat siz dilediğiniz renkle kıyafetinizi süsleyebilirsiniz.
Image credits:
Image of traditional kintsugi pottery: Shutterstock