Çok az deneyim vintage hazineleri bulmak kadar heyecan vericidir. Bu değerli hazineler gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor ama bu her zaman göründüğü kadar kolay olmayabilir. Bazen saatlerce kıyafetleri didik didik etseniz de kadife, ipek veya saten kıyafetlerin arasında dolaşsanız da aradığınızı bulamayabilirsiniz. Ve günün sonunda acaba yanlış yerde mi arıyorum diye düşünebilirsiniz.
Vintage kıyafetleri bulmanın en kolay yolu şüphesiz ki internettir. Vintage butiklerin internet sitelerinde tasarım veya bağımsız markalı kıyafetleri ve özel üretim hazineleri bulabilirsiniz. Ama eğer arayıp bulmanın heyecanını seviyorsanız, şansınızı vintage mağazalarda denemek isteyeceksiniz. Kapıdan bir adım bile atmadan önce size bir öneri: dersinize önceden çalışın. Öncelikle hangi dönemin kıyafetlerini istediğinize karar verin: beğendiğiniz tarzlara aşina olun. Son zamanlarda trend olan vintage stilleri görmek için moda dergilerini takip edin. Herkes 1960'ların tarzını yansıtırken bizim 1950'lerin swing elbiselerine ya da boncuklu hırkalara yatırım yapmamızın bir anlamı yok.
Sonra, mekanı seçin. Zengin semtlerdeki ikinci el dükkanları size daha pahalı ama orijinal parçalar sunabilir. Sadece hayal edebileceğiniz parçaları buralardan daha uyguna alabilirsiniz. Diğer bir yandan ucuz semtlerdeki ikinci el dükkanları da vintage kıyafetler satıyor. Eğer sabırlı olursanız bu dükkanlarda da gizli hazineleri keşfedebilirsiniz.
Beğendiğiniz bir şey bulduğunuzda dikkatlice inceleyin. Küçük kusurlar hoş dursa da büyük bir leke veya sökük görürseniz o kıyafetten vazgeçmelisiniz. Kıyafetin özellikle kenarları ve dikiş yerleri olmak üzere tamamını dikkatlice inceleyin ve herhangi bir sökük, yırtık veya delik var mı diye bakın. Çoğu evde onarılabilir fakat eğer kumaş incelmiş veya yıpranmışsa paranızı boşa harcıyorsunuz demektir.
Kayıp düğmeler ve kancalar veya bozuk fermuarlar tamir edilebilir ve dikişi sökülmüş kenarlar onarılabilir. Eğer eliniz dikiş dikmeye yatkın değilse veya kumaş çok hassassa terziye götürmeyi de düşünebilirsiniz. Sonuçta kaliteli bir kıyafete düşük bir ücret ödüyorsunuz, eğer severek giyeceğiniz bir kıyafet olacaksa yatırım yapmaya değer.
İkinci el alışveriş için diğer önerilerimiz:
- Sevdiğiniz dönemin silüetleri genellikle korse gibi iç çamaşırlarıyla sağlanmış olabilir. Eğer siz de görünümünüzü patlamak istiyorsanız onlara bir göz atmakta fayda var.
- Kıyafete aşık oldunuz fakat korse giymek istemiyorsunuz. O zaman kıyafeti yeniden şekillendirmek bir profesyonelden yardım almayı deneyin.
Naftalin kokusundan veya küflü dolapların vintage kokusundan en iyi nasıl kurtulabilirsiniz? Temiz hava ve güneş ışığı en iyi deodorantlardır. Küçük bir sprey şişesi kullanarak kıyafetinize hafifçe beyaz sirke sıkın. Sirkenin içindeki asit kıyafetin pH'ını düzenleyecek ve kötü kokuya karşı savaşacaktır. Kuruma süresini kısaltmak için kıyafeti açık havaya veya pencere yakınlarına asın. Eğer bu işe yaramazsa, doğru bir deterjanla nazikçe elde yıkamayı deneyin. Tabii öncesinde kıyafetin küçük bir kısmında denemeyi unutmayın.
Bazı vintage kıyafetlerdeki lekeler senelerce orada kalmış ve kumaşın içine işlemiş olabilir. Mesela koltuk altlarındaki deodorant izleri. Leke çıkarıcılar bu derine işlemiş lekelerde başarılı olmayabilir. Ama aynı zamanda bazıları trimler, yamalar veya diğer süslerle kapatılabilir.
Küf lekeleri genellikle geçicidir. Yine de, etkilenmiş bölgeye su ve limon suyu, karbonat veya sirke karşımı füskürterek sonrasında açık havada ve güneş ışığında bırakabilirsiniz. Hafif lekelerden kurtulmanın bir diğer yolu ise doğru ürünü kullanmaktır.
Image credits:
Header image: Getty Images
Image of two people decorating a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images
Vintage giysiler güzel olmalarının yanı sıra harika sürdürülebilir bir seçenektir. Perwoll’de biz sürdürülebilirliği önemsiyoruz. Daha fazlasını mı öğrenmek istiyorsunuz? Hepsini buradan okuyabilirsiniz.