Bir şey hasar gördüğünde genelde olumsuz düşünürüz. Hasar görmüş şeyler genellikle bozuk eşyalardır hatta tamir edilemezler. Bir giysiyi onarırken bile mümkün olduğunca mükemmel olması için onu ilk haline döndürmeye çalışırız. Yavaş modayı benimsemek için öncelikle bu düşünceyi kırmalıyız. Delikleri ve diğer kusurları hayatın (ve tabii ki modanın) doğal bir parçası olarak kabul etmeliyiz ve onlardan kurtulmaya çalışmak yerine yaratıcı kendin-yap fikirleri aramalıyız.
Japon Kintsugi sanatı ile yeni bir perspektif keşfetmek istemez misiniz? Kırık eşyalardaki güzelliği ortaya çıkartan antik Japon altın işleme tekniği, Wabi-Sabi felsefesine dayanıyor ve 15. yüzyıldan beri çanak çömleğe uygulanıyor. Geleneksel Kintsugi'de, yetenekli ustalar kırık sermamik, porselen ve diğer çanak çömlek malzemelerini altın vernik kullanarak yeniden birleştirdiler. Böylece çatlağın güzel bir süs gibi parlamasını sağladılar ve onu talihsiz bir leke yerine istenilen bir özelliğe dönüştürdüler.
Kintsugi yöntemi, gardırobunuza uyarlandığında eskiden daha iyi günleri olan ve ilgiyi hakeden kıyafetlerinizi yeniden dikkate almanıza yardımcı olabilir. Kusurları, göz zevkini bozan şeyler gibi görmek yerine kıyafetlerinizin etkileyici hikayesinin sadece bir dönemi olduğunu düşünürseniz onları daha iyi hale getirebilir ve eskiyi yeni yapabilirsiniz. Mesela, yırtıkları ve delikleri kusursuz bir şekilde onarmak yerine onları kendiniz dikerek veya yamayarak dikkat çekmeye çalışın. Bu sadece onların hikayesine dokunmanızı sağlamıyor aynı zamanda istenmeyen parçalar ilham veren eşsiz parçalara dönüşmüş oluyor.
İlham mı arıyorsunuz? Kintsugi'den esinlenen basit videomuz ve aşama aşama rehberimiz size eski kıyafetleri nasıl yeni yapacağınızı gösteriyor.
İhtiyacınız olanlar:
- kot pantolon (bizimki bir dağ yürüyüşü sırasında tellere takılmıştı)
- renkli ve desenli kumaş (biz eski bir kurulama bezi kullandık)
- makas
- toplu iğneler
- cımbız
- örgü şişi
Nasıl yapılır?
- Kumaş parçasının deliğe uygun bir kısmını seçin
- Eğer seçtiğiniz desenin o parçası daha güzel görünecekse deliği büyütebilirsiniz
- Yama kumaşının kenarlarının yıpratın
- Desenli kumaşı kot pantolonunuzun iç tarafından deliğin altına sabitleyin
- Yamayı dikin
- Kusursuzluğun güzelliğini kucaklayın
Kintsugi'nin sıradan bir kendin-yap fikrinden daha fazlası olduğunu unutmayın. Bu Wabi-Sabi felsefesine dayanan bir düşünce yapısı. Yeni-eski kotlarınız kusurları yüzünden değil sayesinde güzel. Bir yırtığın üzerine yapılan kendin-yap dikişi onun hikayesine dikkat çekiyor ve kumaşın başına gelenleri kapatmak yerine hikayesini anlatıyor.
Kotlarınız için yeni bir hayat bahşetmek ve böylece dolabınızda daha uzun süre kalmalarını sağlamak eski kıyafetleri yeni hale getirmenin en harika yolu. Ayrıca, yırtığı kapatan renkli iplik size her zaman paylaştığınız geçmişi anımsatacak.
İhtiyacınız olanlar:
- Zarar görmüş bir kıyafet (güvelerin yediği bir kazak, kolları yıpranmış bir hırka ve daha fazlası)
- Renkli kumaş parçaları, dantel, dikilen veya ütüyle yapıştırılan yamalar, pullar, yapay elmaslar ya da deliği kapatabilecek boyutta aklınıza gelebilecek her türlü süs
- Makas
- İğneler
- İğne ve iplik, kumaş yapıştırıcısı ya da ütü
Yapılacaklar:
- Öne çıkmasını istediğiniz renk, desen ve şekiller seçin
- Hasar gören bölgeye uygulanabilecek bir süs seçin ya da çarpıcı renkte bir iplik
- Süslerinizi yapıştırın, dikin veya ütüyle yapıştırın ve/veya deliği renkli bir iplikle göze çarpan bir modelde dikin
- Gururla giyin
Image credits:
Header image: Getty Images
Image of two japanese women walking in traditional dress: Shutterstock
Image of jeans with embellishments around holes: Shutterstock